11 lutego obchodzimy Dzień Dokarmiania Zwierzyny Leśnej. Jego celem jest przypominanie o tym jak trudnym okresem dla dzikich zwierząt jest zima, kiedy gruba warstwa śniegu i lód utrudniają im zdobycie pożywienia i wody.
Podczas mroźnych i śnieżnych zim zwierzęta leśne są dokarmiane przez leśników i myśliwych oraz wolontariuszy ściśle współpracujących z leśnikami.
Pożywienie dla jeleni, danieli i saren wykładane jest w paśnikach lub na krzewach i drzewach. Są to zasuszone pędy drzew i krzewów, siano, a także marchew, buraki czy kapusta. Leśnicy stawiają także lizawki, czyli słupki, w których wywierca się otwory i wkłada tam kostki soli. Zwierzęta bardzo lubią ją wylizywać.
Dziki są dokarmiane na buchtowiskach lub przeoranych pasach leśnych. Dostają kukurydzę, bukwie, żołędzie i kasztany.
Samodzielnie możemy dokarmiać ptaki. Zrezygnujmy jednak z chleba, ponieważ jest on solony i szkodzi ptakom. Najlepiej dokarmiać je kaszą, słonecznikiem, pestkami dyni i niesoloną słoniną.
Quizy przyrodnicze
Quizy ekologiczne
Film: Tętno pierwotnej puszczy